200 g cukru (část cukru může být nahrazena cukrem vanilkovým)
Dále:
vejce na potření před pečením
rozpuštěné máslo smíchané s rumem (na pokapání frgálů po upečení)
TECHNOLOGICKÝ POSTUP:
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky (vše z odvážených, připravených surovin) připravíme kvásek, který po 20 minutovém kynutí přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme měkčí vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Všechno těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme (nebo prsty vymačkáme) kulaté a tenké frgály (se stejnoměrnou tloušťkou – sílou těsta) o průměru 30 cm, které uložíme na plech vyložený pečícím papírem.
Bohatě je potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli vykynout.
Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (180-190°C/14-17 minut) a ještě horké pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Stejně tak jim potřeme i vypečené okraje.
Tvarohová náplň: Suroviny:
250 g tvarohu (lepší je tvaroh tučnější, v kostce)
30-50 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
citronová kůra z poloviny citronu
1 žloutek nebo menší vejce
rozinky nebo sušené brusinky (kdo má rád)
1 lžíce pudinku Creme Ole (je-li třeba náplň zahustit)
Postup:
Tvaroh utřeme s vejcem, oběma cukry a citronovou kůrou. Můžeme přidat lžíci rumu a je-li náplň málo tuhá (většinou tehdy, když je použit tvaroh z vaničky), vmíchat lžíci Crème Olé (pudink bez vaření). Nakonec přidáme rozinky nebo sušené brusinky.
Na zahuštění tvarohové náplně už roky používám pudink Creme Olé (bez vaření). Je sice dražší než klasický pudinkový prášek, ale do náplně ho většinou stačí lžíce – zbytek v sáčku hned dobře uzavřu kolíčkem a nechám na další pečení. Creme Olé tvarohovou náplň příjemně ovoní a v mžiku ji zahustí, takže při plnění těsta dobře drží a nevytéká.
Někdy je koupený tvaroh naopak hodně hustý, pak je potřeba do náplně přidat několik lžic mléka.